EL CEMENTIRI VELL

El cementiri vell d’ Ardenya

A Ardenya, al costat de l’església vella, hi havia el cementiri antic d’origen medieval, per mi, formava part de la història d’Ardenya i jo l’hauria conservat. Si no ho tinc malentès, el 1920, hi havia mossèn Francisco Robert, i encara els soterraven a terra. Crec que el primer nínxol va ser per mossèn Salvador Cantero, m’ho explicava la meva mare, em deia que aquest capellà, no volia que l’enterressin a terra. Fins al 1925 els morts s’enterraven sota terra, crec que va ser l’any 1925 que es va fer el primer nínxol.

L’any 2017 l’ajuntament de la Riera va decidir d’enderrocar-lo per fer-hi un espai lúdic. Les restes dels nínxols es van portar al cementiri de la Riera de Gaià, però en el cementiri antic, també hi havia i encara hi ha moltes persones enterrades a terra.
Totes les famílies d’Ardenya, tenien i TENIM familiars, enterrats sota terra. Jo hi tinc avis, oncles, una germaneta de vuit mesos, els familiars de “Cala iaia”. L’últim nínxol que es va fer va ser per Irene Bellmunt Magrinyà, la mare de la iaia Maria. I per això, crec que s’hauria de fer algun reconeixement per aquestes persones com pot ser posar-hi una placa com a record i respecte.

Entenc que la memòria històrica és un valor, és el nostre passat i la nostra història i es mereix un respecte, jo així ho crec. Per la qual cosa, vaig presentar una sol·licitud per escrit a l’Ajuntament de la Riera, demanant que valoressin la possibilitat de posar una placa en el lloc on estan soterrats, en record i reconeixement seu, però no m’han contestat mai. Uns mesos després d’entregar l’escrit, vaig preguntar si tenien alguna resposta i em van dir que si no havien contestat era perquè no procedia. Jo no ho trobo correcte i crec que almenys haurien d’haver-hi respost per escrit la meva petició.

Jo sí que vull des d’aquí, deixar constància del meu reconeixement personal als avantpassats amb una poesia escrita des del cor que us llegeixo en aquest vídeo.

Links:

http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-del-tarragones/ardenya/

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/02/cementiri-parroquial-dardenya-la-riera.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/03/el-fossar-parroquial-dardenya-annex.html

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1500/1517_EsglesiaVellaArdenya/EsglesiaVellaArdenya.htm

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-vella-dardenya-tarragona-tarragones/